Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ανέλυσε το στρατηγικό σχεδιασμό της πενταετίας

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της πενταετίας 2019 – 2024 ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί πως τις εργασίες της Συνέλευσης, παρακολούθησαν τρεις εκπρόσωποι της UEFA ως προσκεκλημένοι της ΚΟΠ. Πρόκειται για το Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA Zoran Lakovic, τον Υπευθύνο του Προγράμματος Χατ Τρικ της UEFA Denis Bastari και τον Υπεύθυνο παροχής υπηρεσίων προς τις Εθνικές Ομοσπονδίες Μάριο Γεωργίου. Επίσης, για άλλη μια χρονιά η Συνέλευση ήταν ανοικτή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. 

Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και καλύπτει πέντε βασικούς πυλώνες: τη δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στον Κόρνο, την περαιτέρω ανάπτυξη των Εθνικών μας ομάδων, την αύξηση του αριθμού των ατόμων που παίζουν ποδόσφαιρο, την αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα και την ανάπτυξη της διαιτησίας μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων για την αγωνιστική χρονιά που πέρασε, αναφέρθηκε για την απόφαση της αλλαγής της μορφής του Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας με αυξημένα κίνητρα για τις ομάδες και αποκάλυψε τη διεκδίκηση της τελικής φάσης του Euro 2021 σε επίπεδο Παίδων κάτω των 17.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση:

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες
Ο απολογισμός κάθε χρονιάς αποτελεί τη βάση αλλά και το έναυσμα,  μαζί με τους νέους στόχους, για τη νέα  σεζόν. Επιμένουμε στη λογική ότι τα λόγια και οι εξαγγελίες δεν έχουν καμία σημασία αν δεν ακολουθούν έργα. Κατά τη περίοδο 2018-19, κάναμε τα πρώτα βήματα, θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης αυτά που θέσαμε ως προτεραιότητες στις προγραμματικές μας θέσεις. Θέλουμε πραγματικά στο τέλος του δρόμου, να κριθούμε από τα έργα μας και όχι από τις προθέσεις μας.

Βασική μας στόχευση είναι η ανάπτυξη του Κυπριακού ποδοσφαίρου και η ανταπόκριση στις δικές σας προσδοκίες.

Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε ορισμένες ενέργειες και εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, καταφέραμε να βάλουμε το νερό στο αυλάκι για σημαντικά θέματα και επιδιώξεις.

Επί  της ουσίας και σε συνεργασία με την UEFA καταστρώσαμε ένα πλάνο πενταετίας, το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή. 

Η έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής του VAR στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, η ανασύνταξη στο τομέα της διαιτησίας, η οικονομική στήριξη των  ομάδων  στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών για καθυστερημένες οφειλές, η προώθηση των θέσεων της πλειοψηφίας  των σωματείων για Κάρτα Φιλάθλου ενώπιον της Βουλής, ο καθορισμός νέας μορφής διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας με ταυτόχρονη σημαντική οικονομική στήριξη είναι μόνο μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες.

Να σας πληροφορήσω παράλληλα ότι έχουμε υποβάλει αίτηση και διεκδικούμε τη διοργάνωση του Euro 2021 για την ηλικία των κάτω των 17 ετών.

Επίσης, σας ενημερώνω ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύσταση του CFA Foundation, το οποίο ως γνωστόν έθεσε ως πρώτη αποστολή του τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου στη Λευκωσία.

Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να επισημάνω ότι μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της ΚΟΠ και το προσωπικό της Ομοσπονδίας, δεν είμαστε αλεξιπτωτιστές στο ποδόσφαιρο.

Έχουμε βιώματα και εμπειρίες και κυρίως θέλω να ξέρετε πως γνωρίζουμε πολύ καλά τις θυσίες και τους αγώνες που κάνετε για να παραμείνουν οι ομάδες σας σε τροχιά επίτευξης των στόχων σας.

Αγαπητοί φίλοι,
Το στρατηγικό πλάνο πενταετίας της ΚΟΠ, έχει ως κεντρική ιδέα και αποστολή, την Προώθηση, Προστασία και Ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Θέσαμε ως όραμα και επιδίωξη, να ηγηθούμε του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, με οδηγό τις αξίες μας, κάνοντας περήφανο κάθε Κύπριο που είναι μέλος αυτής της Ομάδας.

Θέσαμε στις αξίες που υπηρετούμε, την Εμπιστοσύνη, τη Διαφάνεια, τη Συνεργασία, την Ακεραιότητα και την Υπευθυνότητα
 
Ο στρατηγικός Σχεδιασμός είναι βασισμένος σε πέντε πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας - Ανέγερση Εθνικού Αθλητικού Κέντρου
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση γης στον Κόρνο, αυτός ο στόχος είναι υλοποιήσιμος και μάλιστα καταφέραμε να θέσουμε άμεσα αυτό το έργο στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA.

Στόχος είναι μέχρι το 2024 να ανεγείρουμε και να λειτουργήσουμε το δικό μας  Εθνικό Αθλητικό Κέντρο. Στην Κύπρο δεν υπάρχει Εθνικό Αθλητικό κέντρο για τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων.

Στο παρόν στάδιο όλες οι Εθνικές μας ομάδες προπονούνται εκ περιτροπής σε εγκαταστάσεις και γήπεδα που παραχωρούνται προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου από διάφορα σωματεία και τοπικές αρχές. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο θα αντιπροσωπεύει το «Σπίτι των Εθνικών Ομάδων» όπου όλοι οι ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές κτλ. θα μπορούν να προπονηθούν, να αποθεραπευτούν αλλά και να εκπαιδευτούν.

Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός πως τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ θα μεταφερθούν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, με αποτέλεσμα όλοι όσοι δουλεύουν και σχετίζονται με την ΚΟΠ να είναι συγκεντρωμένοι στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Δεύτερος Πυλώνας - Εθνικές Ομάδες
Στόχος είναι μέχρι το 2024 η Εθνική Ομάδα Ανδρών να διατηρηθεί μεταξύ των θέσεων 32 και 36 στην κατάταξη της UEFA. Επίσης στοχεύουμε στη συμμετοχή της Εθνικής μας Ομάδας Γυναικών σε όλες τις επίσημες διοργανώνεις UEFA και FIFA. Αυτή τη στιγμή η Εθνική μας ομάδα Ανδρών κατέχει την 36η θέση μεταξύ των 55 Ομοσπονδιών μελών της UEFA. Αυτή είναι και η υψηλότερη θέση που έχει ανέβει ποτέ η Εθνική μας ομάδα κάτι το οποίο είχε πετύχει και το 2010.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση αφού όλες σχεδόν οι Εθνικές ομάδες που θα πρέπει να συναγωνιστούμε είναι αρκετά δυνατές με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές ενώ προέρχονται και από Ομοσπονδίες χωρών με παραδοσιακά ανεπτυγμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Εύκολα επομένως γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος θα χρειαστεί  να έχουμε όσο το δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα στα επερχόμενα προκριματικά του EURO 2020 αλλά και στο επόμενο Nations League 2022. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να καλλιεργήσουμε αποδοτικότερα τους ταλαντούχους μας νέους, αναπτύσσοντας παίκτες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό επίπεδο που ανταγωνίζεται η Εθνική μας Ομάδα.

Επιθυμία της ΚΟΠ είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη των Εθνικών μας Ομάδων σε ένα ενιαίο πλάνο με ξεκάθαρη φιλοσοφία αγώνα και νοοτροπία νικητή.
 
Τρίτος Πυλώνας - ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στόχος είναι μέχρι το  2024 να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ατόμων που παίζουν ποδόσφαιρο στο 3% του πληθυσμού μας, κάτι που ισοδυναμεί σε 27,000 άτομα.

Το ποδόσφαιρο είναι με διαφορά το νούμερο ένα άθλημα στη χώρα όσον αφορά το ενδιαφέρον των Κυπρίων προς τον αθλητισμό. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Kantar Media τον Σεπτέμβριο του 2018, το 62% του πληθυσμού της χώρας ακολουθεί το ποδόσφαιρο, εννοώντας οτιδήποτε: από την υποστήριξη μιας ομάδας ή ενός παίκτη, μέχρι την παρακολούθηση του αθλήματος μέσω τηλεόρασης, την ανάγνωση σε εφημερίδες κλπ.

Από την άλλη όμως σημειώνεται  πως αν και το ποσοστό ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο είναι αρκετά υψηλό, η πραγματική συμμετοχή όμως στο άθλημα του ποδοσφαίρου από τους Κυπρίους είναι χαμηλή συγκρινόμενη με το 3% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των ατόμων που παίζουν ποδόσφαιρο.

Έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση του Grassroots Charter της Ομοσπονδίας στην μέτρηση της UEFA από χάλκινο σε ασημένιο, στοχεύουμε στο να αυξήσουμε τον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο στη χώρα, προωθώντας όχι μόνο τα σχετικά οφέλη για την υγεία αλλά και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Επίσης, θα στοχεύσουμε στην ανάπτυξη συνεργασιών με ιδιώτες έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο για ψυχαγωγία.

Παράλληλα θα ακολουθήσουμε πλάνο συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο με σκοπό την διοργάνωση των Πανεπιστημιακών Πρωταθλημάτων υπό την αιγίδα της ΚΟΠ.

Επιπλέον, για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, θα συνεργαστούμε στενά με τα μέλη μας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο,  παρέχοντας την καλύτερη δυνατόν εκπαίδευση στους προπονητές αυτών των ομάδων με σκοπό να μπορούν να βοηθούν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε αυτό το επίπεδο, έχοντας βεβαίως θετικό αντίκτυπο στις γύρω κοινότητες.

Τέταρτος πυλώνας - ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Στόχος είναι μέχρι το 2024 να φτάσουμε την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα:
*στις 500,000 τον χρόνο σε αγώνες 1ης κατηγορίας Ανδρών 
*στις 7,000 ως μέσο όρο ανά αγώνα στους αγώνες της Εθνικής ομάδας Ανδρών

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται όλο και περισσότερο η σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν ποδόσφαιρο στην πρώτη κατηγορία ανδρών.

Αυτό  οφείλεται σε διάφορους και διαφορετικούς λόγους, όπως είναι  η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, η ποιότητα του ποδοσφαίρου μας, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και εμπειρίας που προσφέρουν τα γήπεδα μας καθώς επίσης και η έλλειψη αλληλεπίδρασης με τους φιλάθλους. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, που έγινε τον Ιούλιο του 2018, ουσιαστικά ανάγκασε την εγγραφή των προσωπικών δεδομένων του καθενός αφού χωρίς την κάρτα δεν είναι δυνατή η είσοδος σε αγώνες.

Το μέτρο έφερε την αντίδραση αρκετών και την αρνητική στάση από μεγάλη μερίδα φιλάθλων στην εφαρμογή του. Ως Ομοσπονδία είχαμε υποχρέωση να μεταφέρουμε τις αντιδράσεις των μελών μας ενώπιον της κυβέρνησης και της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως έχουμε και την υποχρέωση να εφαρμόσουμε ένα θεσμό που ορίζεται από συγκεκριμένη νομοθεσία.   

Πέμπτος πυλώνας - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της Διαιτησίας στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού καθιερώνοντας το λειτούργημα του Διαιτητή μέρος του παιχνιδιού.

Μέχρι το 2024, επιδιώκουμε  ένας Διεθνής Διαιτητής να είναι στην κατηγορία Α’ της UEFA.

Η διαιτησία στην Κύπρο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Εδώ και λίγα χρόνια η ΚΟΠ έχει επενδύσει σε τεχνοκράτες από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των Διαιτητών, Παρατηρητών και Εκπαιδευτών Διαιτησίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας ο οποίος έχει και την ευθύνη πέρα των άλλων και για τον ορισμό των Διαιτητών, συνεχίζει να είναι άτομο από το εξωτερικό, με στόχο την μείωση της προκατάληψης ανάμεσα στα Σωματεία αλλά και τον φίλαθλο κόσμο.

Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο διαιτησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά και η ανάγκη για νέο αίμα στη διαιτησία.  
 
H ΚΟΠ έχει προχωρήσει με την δημιουργία και ανάπτυξη της Ακαδημίας Διαιτησίας προσελκύοντας και εκπαιδεύοντας νέους, νεαρούς διαιτητές. Μέσα από την ακαδημία, στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τους διαιτητές μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη και προώθηση του όμορφου παιχνιδιού μας.
 
Παράλληλα, βρίσκεται μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση που αφορά την εισαγωγή του VAR στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, προκειμένου να στηρίξουμε το έργο των διαιτητών μας, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Θέλω να σας πω ότι τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν στη Κύπρο στελέχη της FIFA και της IFAB, στο πλαίσιο καθορισμού του πλάνου εκπαίδευσης, δημιουργίας της υποδομής και καθορισμού των αναγκών για εισαγωγή του VAR.  

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,
Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους και όλοι μαζί θα το αναπτύξουμε.

Έχετε ενώπιόν σας, όλα τα στοιχεία και δεδομένα για τη χρονιά που μας πέρασε. Μπορείτε να τα μελετήσετε και είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις.

Κλείνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή νέα σεζόν.

Εμείς, προσβλέπουμε σε ένα ακόμη ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα στην Α’ Κατηγορία, αναμένουμε με ενδιαφέρον το Πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας με τη νέα του μορφή και  νιώθουμε βέβαιοι για το θέαμα και την άνοδο του επιπέδου και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Βέβαια, να μην παραλείψουμε να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις ομάδες μας που συμμετέχουν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Και μια προσωπική διαπίστωση που νομίζω ότι όλοι την έχετε κάνει, η απουσία του Κωστάκη Κουτσοκούμνη ιδιαίτερα από τέτοιες συνεδρίες και συνάξεις για το ποδόσφαιρο είναι αισθητή. Ας είναι αιώνια η μνήμη του».

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent