Ποδοσφαιριστές και καραντίνα. Πόσο πιο σημαντική είναι η διατροφή;

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
Ποδοσφαιριστές και καραντίνα. Πόσο πιο σημαντική είναι η διατροφή;

Άρθρο από τη Νικολετα Μιχαηλίδου, M.S., R.D, CSSD, Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγο Εθνικών Ομάδων ΚΟΠ

Δυστυχώς ζούμε όλοι κάτι πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο. Όλος ο αθλητικός κόσμος έχει επηρεαστεί αφού βλέπουμε Ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο να αναβάλουν ή να ακυρώνουν αγώνες και διοργανώσεις με αποκορύφωμα την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021 καθώς και την τελική φάση του EURO 2020.

Σίγουρα η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στο να παραμείνουμε υγιείς και να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών αλλά οι ποδοσφαιριστές είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του, όπως και όλοι οι αθλητές γενικότερα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να προσέχουν την διατροφή και τις θερμίδες που καταναλώνουν αυτή την περίοδο; Βασικός κανόνας της σωστής διατροφής για να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας είναι όσες θερμίδες καταναλώνουμε τόσες να σπαταλούμε. Να υπάρχει δηλαδή ένα ισοζύγιο, αν τρώμε περισσότερο από όσο σπαταλούμε τότε θα βάλουμε κιλά αν τρώμε λιγότερο τότε θα χάσουμε κιλά.

Ο κάθε αθλητής συνήθως χρειάζεται πολλές θερμίδες για να υποστηρίξει το εκάστοτε πρόγραμμα προπόνησης που κάνει. Άρα όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο φαγητό (θερμίδες) χρειάζεται ο κάθε αθλητής για να καλύψει τις ανάγκες τις προπόνησης κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά ιδιαίτερα και για αναπλήρωση.
Τι συμβαίνει όμως σε αυτή την περίοδο που οι προπονήσεις αναγκαστικά έχουν σταματήσει και οι ποδοσφαιριστές προπονούνται όσο μπορούν στο σπίτι;

Σίγουρα οι ανάγκες τους έχουν μειωθεί,  η όρεξη τους όμως για φαγητό (πιθανόν και για λόγους ψυχολογίας) να παραμένει η ιδία. Αν συνεχίζουν να τρώνε τις ίδιες ποσότητες ή και περισσότερες αφού θα βαριούνται σπίτι τότε μπορεί να υπάρξει αύξηση βάρους και αυτή η αύξηση βάρους να αναλογεί σε αύξηση σωματικού λίπους, κάτι που θα επηρεάσει τη φυσική τους κατάσταση, με άμεσες συνέπειες στην απόδοση τους.

Επίσης όσα περισσότερα κιλά βάλει ο αθλητής ή ποσοστό λίπους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διάρκεια επαναφοράς του κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να είναι πολύς ο χρόνος, ειδικά αν υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν πρωταθλήματα φέτος.

Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κάθε αθλητής να προσέχει τις ποσότητες και τις θερμίδες που καταναλώνει αυτή την περίοδο που η φυσική του άσκηση είναι αναγκαστικά μειωμένη.

Να μην ξεχνά τα ενδιάμεσα (υγιεινά πάντα)  γεύματα, αφού είναι βασικα για ένα γρήγορο μεταβολισμό τα μικρά συχνά γεύματα, να μην μένει δηλαδή με 1-2 μεγάλα γεύματα την ημέρα αφού αυτό μπορεί να του αυξήσει το ποσοστό λίπους χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα βάλει κιλά.

Προσοχή στις λιπαρές τροφές, ίσως χρειάζεται λίγη μείωση υδατανθράκων αφού δεν προπονείται τόσο όσο ήταν συνηθισμένος και λίγη αύξηση πρωτεΐνης (κατά προτίμηση ψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λίπος, όπως ψάρι ή κοτόπουλο) για να ελαχιστοποιήσει όσο γίνεται την πιθανή μείωση μυϊκής μάζας!

Με όλα αυτά, επιβάλλεται ο κάθε αθλητής να είναι προσεκτικός με τη διατροφή του αυτή την περίοδο για να αποφύγει την αύξηση κιλών και σωματικού λίπους και να μπορέσει να επιστρέψει όσο το δυνατόν στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Εθνικών Ομάδων ΚΟΠ
 

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent