Παρουσίαση των δραστηριοτήτων 1975 – 1976

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015
Παράταξη για τον αγώνα με τη Δανία που έγινε στις 23 Μαϊου 1976 στο Τσίρειο Στάδιο.
-----------------------------------------
 
Στο 18ο τεύχος του Περιοδικού ΚΟΠ μεταξύ άλλων, μεταφέρονται  ιστορικά σημειώματα όπως αυτά καταγράφονται στη Λογοδοσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την αγωνιστική περίοδο 1975 – 1976.
 
Η Λογοδοσία κατατέθηκε στην Ετήσια Συνέλευση της ΚΟΠ που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1975 και κάλυπτε την περίοδο μέχρι τις 31 Αυγούστου 1976.
 
Το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας άρχισε στις 4 Οκτωβρίου 1975 και ολοκληρώθηκε στις 2 Μαϊου 1976 με πρωταθλήτρια την Ομόνοια Λευκωσίας και δευτεραθλήτρια την ομάδα του ΑΠΟΕΛ.
 
Η Ομόνοια τέλειωσε τη χρονιά με απολογισμό 83 τέρματα και 39 από αυτά σημειώθηκαν από τον Σωτήρη Καϊάφα.
 
Στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, ΕΝ Παραλιμνίου, Πεζοπορικός, Ανόρθωση, Ολυμπιακός, Αλκή, ΑΕΛ, Απόλλων, Νέα Σαλαμίνα, ΕΠΑ, Ευαγόρας, Διγενής Ακρίτας Μόρφου, Άρης, ΑΣΙΛ Λύσης.
 
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 22 Αυγούστου 1975 καταργήθηκε η διαβάθμιση όπως επίσης και στις πιο κάτω Κατηγορίες των Πρωταθλημάτων που διοργάνωσε η ΚΟΠ.
 
Πρωταθλήματα Β’ & Γ’ Κατηγορίας
Το Πρωτάθλημα έγινε με τη συμμετοχή δεκατριών ομάδων λόγω της αποχής του Νέου Αιώνα Τρικώμου. Την πρωτιά κατέκτησε ο Χαλκάνορας Ιδαλίου με 44 βαθμούς και στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο ΑΠΟΠ με 41 βαθμούς. Ο Χαλκάνορας εξασφάλισε την άνοδο του στην Α’ Κατηγορία.
 
Στο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας συμμετείχαν επίσης Ομόνοια Αραδίππου, Οθέλλος Αθηαίνου, ΕΝ Κεραυνός, ΠΑΕΚ, Εθνικός Άσσιας, Ορφέας Λευκωσίας, Εθνικός Άχνας, Ηρακλής Γερολάκκου, ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου, Παρθενών Ζώδιας και ΑΕΜ Μόρφου.
 
Το Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας έγινε με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. Απείχαν οι προσφυγικές ομάδες ΑΕΚ Καραβά, ΑΕΚ Αμμοχώστου και ΑΣΟΒ Βατυλής. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος Ερμής Αραδίππου, Αναγέννηση Δερύνειας, Ακρίτας Χλώρακας, Αχιλλέας Καϊμακλίου, Εθνικός Αστήρ, Δόξα Κατωκοπιάς, ΑΕΚ Κυθραίας και Φάρος Ακροπόλεως.
 
Τον τίτλο εξασφάλισε αήττητος ο Ερμής Αραδίππου (εξασφάλισε άνοδο στη Β’ Κατηγορία) και δεύτερη τερμάτισε η Αναγέννηση Δερύνειας.
 
Κύπελλο Coca - Cola
Στον τελικό του Κυπέλλου Coca – Cola που έγινε στις 27 Ιουνίου στο Τσίρειο Στάδιο το ΑΠΟΕΛ επικράτησε της Αλκής με 6-0 και κατέκτησε το τρόπαιο. Τα τέρματα σημείωσαν οι Μιαμηλιώτης (17’, 80’), Κρητικός (31’, 58’) και Μάρκος Μάρκου (75’, 78’).
 
Το ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με τους Γ. Παντζιαρά, Μενελάου, Κολοκάση, Ν. Παντζιαρά, Λίλλο, Στεφανή, Λεωνίδα, Μάρκου, Κρητικό, Στυλιανού, Μιαμηλιώτη (85’ Τσιριπιλλής).
 
Η Αλκή αγωνίστηκε με τους Περικλέους, Ολύμπιο, Βιολάρη, Χριστάκη, Μ. Παναγιώτου, Μανώλη, Κ. Ανδρέου, Μ. Θεοδοσίου, Αγγελή, Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκη.
 
Στη διοργάνωση του Κυπέλλου έλαβαν μέρος 35 ομάδες και δεν συμμετείχε ο Αχιλλέας Καϊμακλίου.
 
Σημειώνεται ότι το Στάδιο ΓΣΠ δεν χρησιμοποιήθηκε για αγώνες Κυπέλλου λόγω βελτιωτικών εργών.
 
Σε όλους τους αγώνες διατέθηκαν 49,064 εισιτήρια σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση όπου διατέθηκαν 25,513 εισιτήρια. Η γενική είσοδος για τον τελικό καθορίστηκε στα 0.500 μιλς και για μαθητές και στρατιώτες στα 0.300 μιλς.

Αναλυτικά η διαδρομή για τον τελικό:
 
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ
Ανόρθωση – Ακρίτας Χλώρακας…2-1
Ομόνοια Αραδίππου – Κεραυνός…2-0
Ευαγόρας – Αναγέννηση Δερύνειας…3-2
 
Α’ ΓΥΡΟΣ
Αλκή – ΑΕΛ…1-0
Ανόρθωση – ΠΑΕΚ…3-0
ΑΠΟΕΛ – ΕΝΑΔ Αγ. Δομετίου…8-0
Απόλλωνας – Εθνικός Άχνας…4-0
ΑΠΟΠ – Δόξα Κατωκοπιάς…4-2
Άρης – Εθνικός Αστέρας…5-1
ΑΣΙΛ – ΑΕΜ…0-0 και 2-0
ΕΠΑ – Εθνικός Άσσιας…3-2
Ερμής Αραδίππου – Πεζοπορικός…0-1
Ευαγόρας – ΑΕΚ Κυθραίας…10-1
Ηρακλής – Παρθενώνας…1-1, 1-1 (4-2 πέναλτι)
Οθέλλος – Ομόνοια Αραδίππου…1-0
Ομόνοια – Ολυμπιακός…4-1
ΕΝ Παραλιμνίου – Διγενής Μόρφου…3-1
Νέα Σαλαμίνα – Φάρος…6-1
Χαλκάνορας – Ορφέας…4-0
 
Β’ ΓΥΡΟΣ
Αλκή – Απόλλων…2-1
ΑΠΟΕΛ – Ευαγόρας…2-1
ΑΠΟΠ – Άρης…1-1, 2-3
ΕΠΑ – Οθέλλος Αθηαίνου…4-0
Ομόνοια – Χαλκάνορας…3-0
ΕΝ Παραλιμνίου – ΑΣΙΛ…2-1
Πεζοπορικός – Ανόρθωση…1-0
Νέα Σαλαμίνα – Ηρακλής…4-1
 
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Αλκή – Άρης…2-0
ΑΠΟΕΛ – ΕΠΑ…3-0
Ομόνοια – ΕΝ Παραλιμνίου…2-0
Πεζοπορικός – Νέα Σαλαμίνα…4-1
 
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Αλκή – Πεζοπορικός…2-0
ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια…1-0
 
Δικαστική Επιτροπή
Αποτελείτο από τους Γεώργιο Λαδά (Πρόεδρος), Τάκη Χριστοδουλίδη, Σαββάκη Νικολαϊδη, Αλέκο Ευάγγελου και Πολάκη Σαρρή.
 
Πέμπτο μέλος της Δικαστικής Επιτροπής αρχικά είχε οριστεί από τη Γενική Συνέλευση ο κ. Ανδρέας Παναγιώτου, όμως λόγω του διορισμού του στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας τη θέση του με απόφαση της Συνελεύσεως 10 Μαρτίου 1976 ανέλαβε ο Πολάκης Σαρρής.
 
Πραγματοποιήθηκαν 16 συνεδρίες, έναντι 17 της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. 
 
Κεφάλαιο Αθλητοπρέπεια
Με τη λήξη της χρονιάς το μετάλλιο ήθους απονεμήθηκε μόνο σε δύο από τα 36 συνολικά σωματεία, τον Χαλκάνορα Ιδαλίου και τον Αχιλλέα Καϊμακλίου.
 
Κατά τη διάρκεια των Πρωταθλημάτων τιμωρήθηκαν 63 ποδοσφαιριστές, 2 σύμβουλοι σωματείων, 3 προπονητές και 5 ομάδες. Επίσης παρατηρήθηκαν συνολικά από τους διαιτητές 496 ποδοσφαιριστές (αρνητικό ρεκόρ), εκ των οποίων οι 55 τιμωρήθηκαν με αυτόματη ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα.
 
Στη Λογοδοσία της εποχής περιγράφονται αναλυτικά τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και σας μεταφέρουμε αυτούσια το λεκτικό της αναφοράς της:
 
«Ο ανωτέρω απολογισμός είναι, πιστεύομεν, τόσον εύγλωττος ώστε περιττεύουν οιαδήποτε σχόλια επί του θέματος της αθλητοπρεπείας κατά την υπό επισκόπησιν περίοδον. Ευχόμεθα, πάντως, και ποιούμεθα έκκλησιν προς πάντας, διοικούντας, αθλουμένους, φιλάθλους όπως κατά την νέαν ποδοσφαιρικήν περίοδον επικρατήση σύνεσις και ψυχραιμία κατά τη διάρκειαν και μετά το τέλος των αγώνων ούτως ώστε να μην καταστρέφεται το ωραίον άθλημα του ποδοσφαίρου»
 
Αύξηση εισιτηρίων
Στους 422 αγώνες του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας διατέθηκαν συνολικά 271,599 εισιτήρια, έναντι 192,064 της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.
 
Τα περισσότερα εισιτήρια στους εντός έδρας αγώνες της διέθεσε η Ομόνοια (73,647) και ακολούθησε το ΑΠΟΕΛ με 45,085 εισιτήρια.
 
Στο Κύπελλο Coca – Cola διατέθηκαν 49,064 εισιτήρια, έναντι 25,513 της αγωνιστικής περιόδου 1974 – 1975. Τα περισσότερα εισιτήρια (23,695) διέθεσε το ΑΠΟΕΛ.
 
*Το Πρωτάθλημα αναπληρωματικών ομάδων κατέκτησε η Ομόνοια και δευτεραθλήτρια αναδείχθηκε η Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Σημειώνεται ότι το Πρωτάθλημα έγινε με 13 ομάδες και απείχαν ΑΣΙΛ Λύσης και Διγενής Ακρίτας Μόρφου.
 
Εθνική Κύπρου
Η Εθνική μας άρχισε τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1978 στις 23 Μαϊου 1976 στο Τσίρειο Στάδιο με αντίπαλο τη Δανία όπου έχασε με το βαρύ 5-1.
 
«Δυστυχώς παρά τα προσδοκίας και τας αισιόδοξους προβλέψεις, η Εθνική μας ομάς όχι μόνο ηττήθη με το απαράδεκτον αποτέλεσμα 5-1 αλλά έτι χειρότερον δεν απέδωσεν το αναμενόμενον ποδόσφαιρο παραπαίουσα εντός του αγωνιστικού χώρου καθ’ όλην σχεδόν την διάρκεια του αγώνος» τονίζεται χαρακτηριστικά στη Λογοδοσία της εποχής.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ έλαβε σειρά αποφάσεων για καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής. Μεταξύ άλλων αποφάσισε την πρόσληψη του Πανίκου Κρυστάλλη στο πόστο του προπονητή αλλά και τη δημιουργία Εθνικής Νέων που θα προπονείτο παράλληλα με την Εθνική Ανδρών. 
 
Κεφάλαιο Διαιτησία
Το Διοικητικό Συμβούλιο όπως αναφέρεται στη Λογοδοσία της εποχής προχώρησε στον ορισμό διαιτητών στους καταλόγους των διεθνών διαιτητών ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ από την 1η Αυγούστου 1976 μέχρι την 31η Ιουλίου 1977.
 
Συγκεκριμένα στους διεθνείς ορισθέντες διαιτητές ήταν οι Σώτος Αυξεντίου, Ερμής Ρεϊρες, Κώστας Ξανθούλλης, Ανδρέας Κουνιαϊδης, Στέφανος Χατζηστεφάνου και Γιώργος Χρυσάνθου.
 
Τους αγώνες των Πρωταθλημάτων ΚΟΠ διαιτήτευσαν μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου και αριθμός άγγλων διαιτητών.
 
Κατόπιν πρόσκλησης της ΟΥΕΦΑ οι διεθνείς διαιτητές Ανδρέας Κουνιαϊδης και Στέφανος Χατζηστεφάνου παρακολούθησαν σεμινάριο στο Ντούσμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας.
 
Επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Παύλος Νικολάου παρακολούθησε σεμινάριο εκπαιδευτών διαιτησίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1976 στην Ολλανδία.
 
Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση
Η Ομόνοια έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ρϊεκιάβικ Ισλανδίας. Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Στάδιο ΓΣΠ η Ομόνοια νίκησε με 2-1 όμως αποκλείστηκε μετά την ήττα της στον επαναληπτικό με 4-0.
 
Στο Κύπελλο Κυπελλούχων μα εκπροσώπησε η Ανόρθωση που κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Αραράτ. Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Ερεβάν νίκησε η Αραράτ με 9-0 και στον επαναληπτικό που έγινε στο Στάδιο ΓΣΠ είχαμε ισοπαλία 0-0.
 
Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η Ένωση Νέων Παραλιμνίου κληρώθηκε με την Ντούϊσμουργκ και έδωσε και τους δύο αγώνες στη Γερμανία. Στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε με 7-1 και στο δεύτερο παιχνίδι με 3-2.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent