Μέρος 2: Οι απαντήσεις του Προέδρου της ΚΟΠ στις ερωτήσεις των ΜΜΕ

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
Συνεχίζουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν τα ΜΜΕ στον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα. 

www. kerkida.net
Ερώτηση 1.Τι απαντάει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ σε αυτούς που λένε ότι δεν χαλά χατίρι στους προέδρους των ομάδων;

«Δεν κάνουνε χατήρια σε κανένα. Η ΚΟΠ έχει σώματα λήψης αποφάσεων και διαδικασίες τις οποίες διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι  πρόεδροι είναι τα μέλη της ΓΣ. Πρόκειται για μια άτυπη λίγκα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει υποχρέωση να ακούσει και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των Σωματείων που είναι αυτά που ζουν την καθημερινότητα του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι απόψεις τους είναι απόλυτα ή σε σημαντικό βαθμό ομόφωνες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, δεν πρόκειται για κυπριακό φαινόμενο. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις η Ομοσπονδία δεν δίστασε να διαφωνήσει με σωματεία όταν έκρινε ότι έπρεπε να το πράξει. Αυτή την προσέγγιση τη γνωρίζουν τα σωματεία και τη σέβονται. 

Ερώτηση 2. Αφήνω πίσω το σήμερα και πάω στο αύριο. Τα ποδοσφαιρικά μας γήπεδα σε πολλά παιχνίδια ήταν εκκλησία. Μας λείπουν οι ΣΩΣΤΟΙ οργανωμένοι, όχι οι ταραξίες. Ως Πρόεδρος θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για να "ζωντανέψουν";

«Είμαι για δεκαετίες στο ποδόσφαιρο και να μου επιτρέψετε, έστω το ελάχιστο,  να νιώθω και εγώ φίλαθλος. Ναι, θέλουμε και εμείς να γεμίσουν τα γήπεδα με σωστούς και αγνούς φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουν, χωρίς ακρότητες, τις ομάδες τους. Σύντομα θα καλέσω τις ηγεσίες των σωματείων μας να ανοίξουν ένα διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα των φιλάθλων. Επιθυμώ αυτός ο δημόσιος διάλογος να γίνει από την αιγίδα μου. Η Ομοσπονδία είναι η πρώτη που επιδιώκει την παρουσία φιλάθλων κάθε ηλικίας στα γήπεδα. Έχουμε ανάγκη τον παλμό της κερκίδας και όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ερώτηση,  θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση προτάσεων, μεταξύ αυτών και η διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία φιλάθλων από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς».

www.protathlima.com
Ερώτηση 1: Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και των ΜΜΕ θεωρεί ότι η απόφαση που πάρθηκε για διακοπή ήταν προϊόν συνεννόησης και παρασκηνίου με σκοπό να εξυπηρετηθούν συμφέροντα οικονομικά και αγωνιστικά των σωματείων. Είναι ξεκάθαρο ότι η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας έχει κλονιστεί σε τεράστιο βαθμό και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την ηγεσία της ΚΟΠ έχει χαθεί. Σκέφτεστε καθόλου την επιλογή της παραίτησης με σκοπό να βοηθήσετε το κυπριακό ποδόσφαιρο να γυρίσει σελίδα;

«Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες μια αγωνιώδη προσπάθεια να αναδειχθεί ότι δήθεν η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης και ακολούθως του Διοικητικού Συμβουλίου «μαγείρεψαν» την διακοπή. Αν όλα αυτά ήταν προμελετημένα και με δεδομένη την πλειοψηφία, γιατί να κάνουμε όλη αυτή τη διαδρομή; Μήπως δεν θα ήταν πιο εύκολο να προχωρούσαμε σε διακοπή όταν όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του και καθημερινά μετρούσαμε δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού;

Όχι, όλα αυτά που λέγονται και γράφονται, διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα. Κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών στους αθλητικούς χώρους, όταν οι υποδείξεις των ειδικών ήταν ξεκάθαρες και δεν επέτρεπαν σωστή προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Η ΚΟΠ απέδειξε εμπράκτως ότι ήθελε να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση των διοργανώσεων της, κάτι που δυστυχώς στην πράξη αποδείχτηκε πως δεν ήταν εφικτό.

Τα οικονομικά δεδομένα των Σωματείων ήταν ασφαλώς κάτι που λήφθηκε υπόψη και το αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας για τη διακοπή των Πρωταθλημάτων. Τα Σωματεία από τη διακοπή, θα χάσουν σημαντικά ποσά από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς. Άρα, πως μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι μοναδικός γνώμονας μας για την απόφαση που πήραμε, ήταν τα οικονομικά συμφέροντα των Σωματείων;

Για τα αγωνιστικά συμφέροντα που αναφέρατε, ήταν εκτός συζήτησης και για αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός.

Όσον αφορά την ερώτησή σας αν σκέφτομαι την παραίτηση, θεωρώ πως ένας πρόεδρος έχει υποχρέωση να επιτελεί το καθήκον του και να μην εγκαταλείπει την μάχη, εκεί που τον έταξαν αυτοί που τον ψήφισαν και τον στηρίζουν. Βέβαια, αν υπάρχουν δελφίνοι ας αποκαλυφθούν  και να βγουν να το πουν δημόσια. Δεν πρόκειται για ένα βασιλικό θρόνο, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά για μια ηλεκτρική καρέκλα».

Ερώτηση 2: Τα σωματεία τα οποία είναι συμβεβλημένα με την ΚΟΠ TV έχουν εισπράξει ολόκληρο το ποσό χωρίς να ολοκληρωθούν όλοι οι αγώνες; Εάν τα έχουν εισπράξει από την ΚΟΠ, η CΥΤΑ πλήρωσε την ομοσπονδία ολόκληρο το ποσό για την περίοδο 2019-20; Κι αν η CYTA δεν σας καταβάλει όλο το ποσό φυσιολογικά από την στιγμή που δεν έγιναν όλοι οι αγώνες θα αποκόψετε χρήματα από τα σωματεία του ΚΟΠ TV τη νέα χρονιά;
Αντιλαμβάνεστε ότι αν τα σωματεία αυτά πήραν όλα τα λεφτά από τα τηλεοπτικά δεν μπορούν να επικαλούνται σημαντικές οικονομικές ζημιές για τη σεζόν 2019-20 και από την άλλη δεν είχαν και κίνητρο να θέλουν να παίξουν αφού ήδη πήραν όλα τα χρήματα από τα τηλεοπτικά.

«Πρόκειται για μια σειρά ερωτημάτων που θέτει ο ΠΑΣΠ και οι δικηγόροι του κατ´ επανάληψη το τελευταίο διάστημα για να αποδείξει ότι τα σωματεία δήθεν γέμισαν τα ταμεία τους αλλά θέλουν να αφήσουν απλήρωτους τους παίκτες.

Θα σας απαντήσω. Από τον περασμένο Μάρτιο  η Cytavision, όπως και οι υπόλοιπες τηλεοπτικές πλατφόρμες, σταμάτησαν τις πληρωμές καθώς δεν υπήρχε ποδοσφαιρικό, τηλεοπτικό περιεχόμενο για προβολή. Οι συμφωνίες πάγωσαν και τώρα γίνονται διαβουλεύσεις στην βάση των προνοιών τους.

Όσον αφορά τα σωματεία που συμμετέχουν στο τηλεοπτικό πακέτο της ΚΟΠ, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τις απώλειες τους. Αυτά τα σωματεία, όπως και τα υπόλοιπα, έχασαν χορηγούς, διαφημίσεις και άλλες πηγές οικονομικής στήριξης.

Τα Σωματεία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και  καλούνται να προετοιμαστούν για ακόμη μια πιο δύσκολη χρονιά την οποία θα ξεκινήσουν με μειωμένα έσοδα, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που θα είχαν το καλοκαίρι από την πώληση εισιτηρίων διαρκείας».

Σημείωση: Οι επόμενες απαντήσεις θα δημοσιευτούν γύρω στις 16:00 σήμερα το απόγευμα.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent