Μέρος 3: Οι απαντήσεις του Προέδρου στις ερωτήσεις των ΜΜΕ

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των απαντήσεων του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τα ΜΜΕ. 

Τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ 1 και www
.ant1.com.cy

Ερώτηση 1. Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι η  επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν συνάδει με την απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, την στιγμή που σε άλλες χώρες, με μεγαλύτερο πρόβλημα, διεξάγονται ή θα διεξαχθούν διοργανώσεις.

«Οι προσεγγίσεις των επιδημιολόγων στην κάθε χώρα καθορίζουν πως θα λειτουργήσουμε και όχι η επιδημιολογική εικόνα που εισπράττουμε ως κοινωνία. Προφανώς λαμβάνονται υπόψη οι υποδομές και οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά επαναλαμβάνω πως οδηγός είναι τα Διατάγματα και τα πρωτόκολλα που εγκρίνουν οι επιδημιολόγοι.

Στη Γερμανία υιοθετήθηκε πρωτόκολλο που κρίθηκε ότι  μπορούσε  να οδηγήσει τις ομάδες στην ποδοσφαιρική δράση, έστω και αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ήταν χειρότερη από τη δική μας.

Στην δική μας περίπτωση, στη συνάντηση της 15ης Μαΐου στο Προεδρικό, μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από τις 9 Ιουνίου τα διατάγματα για μη χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων και δεν θα επιτραπούν οι προπονήσεις με επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι επέμεναν στη θέση τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης πριν από την ίδια ημερομηνία και πως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλη η ομάδα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Σε περίπτωση επανέναρξης του Πρωταθλήματος, οι αντίπαλες ομάδες που αγωνίστηκαν με την ομάδα στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα, οι ποδοσφαιριστές τους θα έπρεπε επίσης να μπουν σε καραντίνα. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι θα συνεπαγόταν με διακοπή του Πρωταθλήματος, με όλες τις συνέπειες που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο».

Ερώτηση 2: Με ποιο σκεπτικό δεν υπήρξε υποβιβασμός από την Α’ στη Β’ Κατηγορία και την ίδια ώρα, ανήλθαν δύο ομάδες από τη Β’ στην Α’.

«Υπήρξε αίτημα από δώδεκα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, σε σύνολο 17 μελών όπως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, αφού έλαβαν υπόψιν τους και τις βαθμολογίες την μέρα διακοπής των πρωταθλημάτων, γίνει αναδιάρθρωση στον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσαν και τα 15 από τα 16 σωματεία της Β’ κατηγορίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο,  που είναι το αρμόδιο όργανο να πάρει αυτή την απόφαση συζήτησε διεξοδικά αυτό το θέμα, μετά που συζητήθηκε και στην άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ. Να σημειώσω πως, τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν σύμφωνα με αυτή την αναδιάρθρωση, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό  θα αδικούνταν λιγότερα Σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση σχεδόν ομόφωνα αφού την ψήφησαν 18 από τα 20 μέλη του.

Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή θα είναι μόνο για μία περίοδο, την περίοδο 2020/2021 και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν τέτοια εισήγηση την επόμενη χρονιά.

Από την στιγμή που διακόπηκαν τα Πρωταθλήματα, δεν θα υπήρχε απόφαση από την οποία δεν θα προέκυπταν «αδικημένοι» η «ευνοημένοι».  Προσπαθήσαμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μείωναν  στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των Σωματείων που ενδεχομένως να αδικούνταν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων στην Ά κατηγορία που προέκυψε από αυτή την απόφαση, σας υπενθυμίζω ότι διαφώνησα όταν τέθηκε το θέμα σε Έκτακτη Γενική Καταστατική Συνέλευση τον Αύγουστο του 2018. Το ότι έχει γίνει μια μικρή παρέκκλιση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς με τη λιγότερη ζημιά, είναι προς όφελος των Σωματείων και κατ’ επέκταση του Ποδοσφαίρου μας. Στις αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία,  λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι που ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει.

Συστήνω να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και όταν ανακοινωθεί η δομή και ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος όλοι θα κατανοήσουν ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με σκοπιμότητες αλλά εξ ανάγκης».

www.themasports.tothemaonline.com

Eρώτηση 1. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ακόμα και να έλεγαν ΝΑΙ οι επιδημιολόγοι στο πρωτόκολλο πάλι θα βρίσκατε τρόπο να διακόψετε το πρωτάθλημα; Και επίσης για το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν προσχεδιασμένη υπόθεση και την αύξηση ομάδων;

«Αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση, όμως, η απάντηση είναι όχι.  Αν οι επιδημιολόγοι είχαν εγκρίνει τα κρίσιμα σημεία του Πρωτοκόλλου τα οποία έχω αναφέρει σε προηγούμενη απάντηση μου και κυρίως το θέμα με την ομαδική καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών, τότε, δεν θα υπήρχε κάποιος άλλος σοβαρός λόγος για μη επανέναρξη του Πρωταθλήματος. Επαναλαμβάνω πως ετοιμάσαμε ένα πλήρες και λειτουργικό πρωτόκολλο, στη βάση άλλων πρωτοκόλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών οι οποίες επανήρχισαν τις διοργανώσεις τους.

Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων, δεν ήταν μια προσχεδιασμένη απόφαση αφού δεν υπήρχε τέτοιο θέμα πριν την πανδημία αλλά, ήταν μια ανάγκη που προέκυψε μέσα από τις ειδικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Η διακοπή των διοργανώσεων, προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε με αποφάσεις οι οποίες, μπορεί να μην είναι αρεστές σε κάποιους, όμως τις θεωρούμε ωφέλιμες, βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί.

Επαναλαμβάνω ότι  πρόκειται για μια απόφαση που έχει ισχύει μόνο για την επόμενη περίοδο μετά από αίτημα 12 από τα 17 μελών της γενικής συνέλευσης και με την οποία, ήταν σύμφωνα τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης και ψήφισαν υπέρ τα 18 από τα 20 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ερώτηση 2. Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που στείλατε στην UEFA ως αιτιολογία για την διακοπή του πρωταθλήματος;

«Ο φάκελος προς την UEFA είναι στο τελικό στάδιο ετοιμασίας του και θα αποσταλεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι λόγοι της διακοπής που θα κοινοποιήσουμε προς την UEFA, είναι κατά βάση αυτοί που αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας για διακοπή του Πρωταθλήματος. Δηλαδή, η υγεία όλων των εμπλεκομένων, η μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου από τους επιδημιολόγους, ο μη ικανοποιητικός χρόνος και τρόπος των ομάδων για προετοιμασία για την επόμενη χρονιά καθώς και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των ομάδων».

Σημείωση: Οι επόμενες απαντήσεις θα δημοσιευτούν το πρωί της Τετάρτης, γύρω στις 09:00.
 

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent