80 χρόνια ζωής

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014
Σημαδιακός ο φετινός Σεπτέμβριος για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής.
 
Η ΚΟΠ ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1934. Πριν από τότε, οι δραστηριοποιημένες ομάδες συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα των Πόλεων όπως το ονόμαζαν.
 
Αρχές Σεπτεμβρίου του 1934 οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν ήταν τέτοιες που επέφεραν την αναγκαιότητα για το επόμενο βήμα. Η διαφορά προέκυψε από την επιθυμία δύο ομάδων (Ανόρθωση - Τραστ) να διοργανώσουν το συγκεκριμένο πρωτάθλημα και η διαφωνία οδήγησε τα πράγματα σε ευρύτερη σύσκεψη των ομάδων και παρά τις διαφωνίες, η σύσκεψη κατέληξε στην καλύτερη υπό τις περιστάσεις τότε απόφαση. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν και πιο πριν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 
Στις 23 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και το πρώτο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη για τη σύνταξη του καταστατικού και των κανονισμών λειτουργίας της Ομοσπονδίας.
 
Την πρώτη πενταμελή επιτροπή αποτελούσαν οι Αναστάσης Οικονομίδης (Ανόρθωση), Φάνος Ιωαννίδης (ΑΠΟΕΛ), Κώστας Θεμιστοκλέους (Ολυμπιακός), Νεόφυτος Μιχαηλίδης (Τραστ) και Μεχμέτ Ασσά (Τσεττίν Καγιά). Ο θεσμός του Προέδρου καθιερώθηκε από το 1935.
 
Τα ιδρυτικά Σωματεία της ΚΟΠ:
 
Αθλητική Ένωσις Λεμεσού (ΑΕΛ), ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Αμμοχώστου, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ), ΑΡΗΣ Λεμεσού, Η ΕΝΩΣΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ – ΑΜΟΛ (ΕΠΑ) Λάρνακος, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Λευκωσίας, Τουρκική Λέσχη (LTSK) Λευκωσίας, ΤΡΑΣΤ Λευκωσίας
 
Το πρώτο Παγκύπριο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1934 - 1935 και την ίδια περίοδο διοργανώθηκε και το Κύπελλο Κύπρου. Η ομάδα της ΤΡΑΣΤ κατέκτησε και τους δύο τίτλους.
 
Η ΚΟΠ έγινε μέλος της FIFA το 1948 και μέλος της UEFA το 1962 και από την επόμενη χρονιά άρχισε η συμμετοχή των ομάδων μας στα πρωταθλήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
 
Αμέσως μετά τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, το 1960, συγκροτήθηκε η Εθνική Κύπρου, η οποία έδωσε το πρώτο επίσημο παιγνίδι στην ιστορία της στις 13 Νοεμβρίου του 1960. Εξήλθε ισόπαλη 1-1 με το Ισραήλ στο στάδιο ΓΣΠ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 
Ο σκοπός της ίδρυσης της ΚΟΠ
Όπως περιγράφονται μέσα από τα ιστορικά σημειώματα της ΚΟΠ, σκοπός της ίδρυσης της Ομοσπονδίας είναι:
 
(α) Η εν γένει διάδοσις στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος ειδικότερα δε η εξάπλωσις και εξύψωσις του Αθλήματος του Ποδοσφαίρου και η προστασία του από οιανδήποτε πράξη η οποία αντίκειται προς την Αθλητική Ιδέα.
 
(β) Η οργάνωσις και εποπτεία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και η εκπροσώπησις τούτου, έναντι του διεθνούς Ποδοσφαίρου, Ανδρικού, Γυναικείου και Ποδοσφαίρου Κλειστού Χώρου (Indoor Foot-Ball) και η επικοινωνία με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ), τη Πανευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) και τας ξένας ανεγνωρισμένας Ομοσπονδίας και Ενώσεις.
 
γ) Η οργάνωσις Πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.
 
(δ) Η εποπτεία κάθε φιλικού ή άλλου αγώνος οργανωμένου από οποιοδήποτε υπό την ΚΟΠ Σωματείο.
 
(ε) Η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και η οργάνωσις συναντήσεων με ξένας ομάδας στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.
 
(στ) Η ανάπτυξις φιλικών σχέσεων μεταξύ των υπ’ αυτήν Σωματείων και η διαφύλαξις των συμφερόντων των.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent