Γιώργος Κούμας: «Μπροστά σε μια ιδιόμορφη νέα χρονιά, οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
Σε όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το Κυπριακό Ποδόσφαιρο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ η πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ.

Ο κ. Κούμας αναφέρθηκε στις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσε και στο ποδόσφαιρο μας η Πανδημία του κορωνοϊου, τονίζοντας πως σε αυτή την περίοδο, όλοι, Σωματεία και Ομοσπονδία, επωμίστηκαν τεράστιο κόστος.

Τόνισε πως νιώθει ήσυχος με τη συνείδηση του για την απόφαση διακοπής των Πρωταθλημάτων αφού η στάση της Κυβέρνησης και της Επιδημιολογικής της ομάδας δεν άφηνε άλλη επιλογή.

Ευχαρίστησε τους Προέδρους των Σωματείων για τη συνεργασία τους και ανάφερε πως γίνεται προσπάθεια για οικονομική ενίσχυση των Σωματείων μέσω UEFA και FIFA.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε επίσης στην εισαγωγή του VAR στο Πρωτάθλημα μας από τον ερχόμενο Δεκέμβριο καθώς και στην προσπάθεια αναγέννησης της Κυπριακής διαιτησίας αλλά και στην ιδιαιτερότητα που έχει η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά για την Κύπρο με τη διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO U17.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση:

"Σας καλωσορίζω στις εργασίες της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και εύχομαι πραγματικά μετά από αυτή τη συνεδρία, όλοι να επικεντρωθούμε στα πολλά που μας ενώνουν και αυτά που μας κάνουν πιο δυνατούς, δίνοντας την αναγκαία δυναμική και ώθηση που χρειαζόμαστε για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, θα ήταν όμως ανεύθυνο να κρύψω τις ανησυχίες μου για τα δεδομένα που δημιουργούνται για το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το κεφάλαιο κορωνοϊός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με τις παρενέργειες να συνεχίζουν να προσβάλλουν τη ζωή μας σε σημαντικό βαθμό.

Αυτή η αστάθεια που παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής, αναγκάζει τις ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, αλλά και κεντρικά την UEFA, να λειτουργούν στη βάση σεναρίων που ανά πάσα στιγμή διαφοροποιούνται από την επιδημιολογική εικόνα.

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, οι περιορισμοί και οι αυστηρές συστάσεις έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας, για το ποδόσφαιρο, κάνοντας τη ζωή δύσκολη, κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και σε όσους έχουν ανάμειξη στη διοργάνωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.



Οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι. Γεμάτοι διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις. Κυρίως, όμως, ήταν μια περίοδος  με ένα μεγάλο κόστος που κληθήκαμε όλοι εμείς, η ηγεσία της ΚΟΠ και τα Σωματεία να επωμιστούμε.

Σήμερα, για πρώτη φορά, θέλω να καταθέσω τη θέση μου ξεκάθαρα όπως άλλωστε κάνω κάθε φορά, σ’ ότι αφορά την διακοπή των Πρωταθλημάτων, μια απόφαση που λήφθηκε από την ΚΟΠ και τα Σωματεία.

Τώρα, πλέον, μπορώ να πω κάποια πράγματα, καθώς έμπρακτα τόσο εγώ, όσο και η υπόλοιπη ηγεσία της Ομοσπονδίας, επιδείξαμε σεβασμό στη θέση των Σωματείων, αφήνοντας τον καθένα να τοποθετηθεί ελεύθερα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στα συλλογικά όργανα.

Αγαπητοί φίλοι,

Για λόγους ιστορίας, θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτές τις μέρες θα ολοκληρώνονταν τα Πρωταθλήματα της σεζόν 2019 – 2020, εάν η απόφαση μας ήταν να συνεχίσουμε τα Πρωταθλήματα. Άσχετα με ψιθύρους, υπονοούμενα, ακόμη και προσβολές που διάβασα ή άκουσα το τελευταίο διάστημα, θέλω να σας πω ότι νιώθω ήσυχος με τη συνείδηση μου για την απόφαση που λάβαμε τότε.

Κύριοι, η στάση της κυβέρνησης και την επιδημιολογικής ομάδας δεν μας άφηνε περιθώρια για άλλη απόφαση, Σέβομαι απόλυτα αυτούς που διαφώνησαν και είμαι βέβαιος για τα αγνά κίνητρα και προθέσεις τους. Όμως, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με την απόφαση που λάβαμε τότε, πέραν του ότι δεν κάναμε εκπτώσεις σε θέματα υγείας, σεβόμενοι τις υποδείξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ταυτόχρονα καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για την επανέναρξη των Πρωταθλημάτων.

Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει από οικονομικής πλευράς η επανέναρξη των Πρωταθλημάτων για τα Σωματεία. Ξέρω πολύ καλά τις απώλειες και τα τεράστια οικονομικά κενά που δημιούργησε αυτή η κατάσταση. Όλα μπήκαν στον πάγο, εκτός από τα έξοδα που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να τρέχουν.
Σκεφτείτε από αγωνιστικής και οικονομικής πλευράς, στις 3 – 4 Αυγούστου, να ολοκληρώνονταν τα Πρωταθλήματα και στις 22 του μήνα να άρχιζε η νέα χρονιά, ενώ στο μεσοδιάστημα, ομάδες μας να καλούνταν να δώσουν και Ευρωπαϊκούς αγώνες. Δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση και το ίδιο καλώ να πράξουν και όσοι σποραδικά αναφέρονται στη διακοπή.

Τουλάχιστον, αυτή η περίοδος, της καραντίνας και των περιορισμών, θα έπρεπε να αποτελέσει για όλους μας, μια περίοδο αυτοκριτικής και μιας ωφέλιμης ενδοσκόπησης.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους Προέδρους και εκπροσώπους των Σωματείων για το υψηλό επίπεδο ευθύνης και σοβαρότητας που επέδειξαν, κατά τη διάρκεια των επίπονων συζητήσεων που είχαμε τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις και επιτρέψτε μου να πω, να σώσουμε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η ανταπόκριση όλων ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική.  

Με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρω πως ως Ομοσπονδία, βρισκόμαστε σε επικοινωνία τόσο με την UEFA όσο και με τη FIFA προκειμένου να εξασφαλίσουμε οικονομική στήριξη για τα Σωματεία μας, τα οποία έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Πανδημία. Ελπίζω σύντομα, να είμαι σε θέση να πω κάτι περισσότερο για το θέμα αυτό.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ως Κυπριακή Ομοσπονδία δεν είχαμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε τους σχεδιασμούς και την υλοποίηση, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, των αποφάσεων μας.

Μπαίνουμε σε μια χρονιά με μια σημαντική πρόκληση, πρόκειται για την εισαγωγή του VAR στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δεν μας επιτρέπουν την εισαγωγή του συστήματος από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί κατά το  δεύτερο γύρο και αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες. Αυτό προβλέπει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος και μια σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους.

Συνεχίζουμε μεθοδικά να εργαζόμαστε σε αυτό το ζήτημα και πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε τους στόχους μας. Το VAR θα στηρίξει τον Κύπριο διαιτητή και θα βοηθήσει στην προσπάθεια κατά της προκατάληψης. Πρόκειται για ένα εργαλείο και όχι για αντικατάσταση του διαιτητή. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, δεν το έκανα ποτέ.

Αναγκαστήκαμε να στραφούμε προς το VAR, παρόλο που γνωρίζουμε και αναμένουμε σοβαρά τεχνικά και άλλα προβλήματα, αλλά ήταν η επιλογή μας, λόγω της   κατάστασης που επικρατεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σ’ ότι αφορά τη διαιτησία.

Επιμένω να δηλώνω πως δεν αμφισβητώ τις προθέσεις των Κύπριων διαιτητών, ούτε τις δυνατότητες τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε λάθη, τα οποία και οι ίδιοι παραδέχονται, πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στους ξένους διαιτητές, κατά την περσινή χρονιά, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την κυπριακή διαιτησία και όχι να την αντικαταστήσουμε.

Μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της ΚΟΠ διαισθανόμαστε πως πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για την αναγέννηση της κυπριακής διαιτησίας και την ανάδειξη νέων διαιτητών, οι οποίοι μαζί με τους παλαιούς, θα αποτελούν μια αξιόμαχη διαιτητική δύναμη στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αυτό αποσκοπούν και οι κινήσεις που έχουμε κάνει ως ΚΟΠ και τις οποίες θα συζητήσουμε σε λίγο. Οι αποφάσεις που λάβαμε στοχεύουν ακριβώς στην εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία των διαιτητών από κάτω προς τα πάνω. Αναζητήσαμε τις καλύτερες λύσεις και κάναμε τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό. Η διαιτησία είναι ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για βελτίωση. 



Αγαπητοί κύριοι,

Επικεντρωνόμαστε στην επανέναρξη των Πρωταθλημάτων μας και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Επισημαίνω τη σύσταση της ιατρικής επιτροπής της ΚΟΠ, η οποία σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα και την διεύθυνση διαχειρίζονται το θέμα των πρωτοκόλλων και της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων από υγειονομικής πλευράς.

Η φετινή χρονιά, όμως, έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα, αυτή της διοργάνωσης του Euro 2021 για ηλικίες κάτω των 17 ετών. Πρόκειται για μια τιμητική στιγμή για την Κύπρο και την κυπριακή ομοσπονδία, καθώς η UEFA μας εμπιστεύτηκε μια τόσο σημαντική διοργάνωση.

Στην Ομοσπονδία έχει συσταθεί ειδική ομάδα η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου που θα μας οδηγήσει τον ερχόμενο Μάϊο, στη διοργάνωση της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής γιορτής που ανέλαβε ποτέ η ΚΟΠ.
Θεωρώ δεδομένη τη συνεργασία όλων των Σωματείων, σε αυτή την προσπάθεια που αφορά την Κύπρο και το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όλες μας οι αποφάσεις και ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου πενταετίας της ΚΟΠ, που έχει ως κεντρική ιδέα και αποστολή, την Προώθηση, Προστασία και Ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Θέσαμε ως όραμα και επιδίωξη, να ηγηθούμε του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, με οδηγό τις αξίες μας, κάνοντας περήφανο κάθε Κύπριο που είναι μέλος αυτής της ομάδας.

Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές και στις αξίες που υπηρετούμε, την Εμπιστοσύνη, τη Διαφάνεια, τη Συνεργασία, την Ακεραιότητα και την Υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία και τη συνεργασία. Να ξέρετε πως όταν βάλουμε μπροστά όλα αυτά που μας ενώνουν, οι μέρες που θα έρθουν μπορεί να είναι δύσκολες αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερες. 

Εύχομαι καλό καλοκαίρι, με ασφαλή επάνοδο στα πρωταθλήματα και μακρές Ευρωπαϊκές πορείες στις ομάδες μας που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA".


 

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent