Αύξηση στον χρόνο συμμετοχής των Κύπριων ποδοσφαιριστών (πίνακες / ανάλυση ανά ομάδα)

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Σχολή Προπονητών της ΚΟΠ σε σχέση  με τις μέχρι στιγμής συμμετοχές και τον χρόνο συμμετοχής των Κύπριων ποδοσφαιριστών στο Πρωτάθλημα Cyta. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι τη 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta (δεν περιλαμβάνονται οι αγώνες της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ και Απόλλων – Ομόνοια).
 
Το σημαντικότερο συμπέρασμα αυτής της έρευνας, είναι η σταδιακή αύξηση που παρατηρείται την τελευταία τετραετία στον αγωνιστικό χρόνο που παίρνουν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές στις ομάδες τους. Αύξηση η οποία ξεπερνά το 7% από την αγωνιστική περίοδο 2017-18 μέχρι την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αύξηση είναι της τάξης του 4,65%.


 
Οι προπονητές των ομάδων έχουν μέχρι στιγμής κατανείμει το 38,31% των συμμετοχών σε Κύπριους ποδοσφαιριστές και το 61,69% σε ξένους και κοινοτικούς ποδοσφαιριστές.


Σε αγωνιστικά λεπτά, o αγωνιστικός χρόνος που έχουν πάρει μέχρι στιγμής στο Πρωτάθλημα Cyta οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές ανέρχεται στο 26,56% του συνολικού αγωνιστικού χρόνου.


Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι πως στο φετινό Πρωτάθλημα Cyta έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής μέχρι στιγμής 127 Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Τους περισσότερους, 15, έχει χρησιμοποιήσει η Καρμιώτισσα και τους λιγότερους, 2, η Πάφος F.C.


Οι ομάδες της Καρμιώτισσας, του Εθνικού, της Δόξας, της Νέας Σαλαμίνας και Ολυμπιακού έχουν δώσει πέραν των 6,000 χιλιάδων αγωνιστικών λεπτών σε Κύπριους ποδοσφαιριστές. Στις υπόλοιπες ομάδες, οι αγωνιστικός χρόνος των Κυπρίων κυμαίνεται μεταξύ 3,000 και 6,000 λεπτών, πλην της Πάφου που είναι 760 λεπτά.


Το 46% των Κυπρίων ποδοσφαιριστών που διατηρούν επαγγελματικά συμβόλαια με ομάδες Ά Κατηγορίας,  έχουν ηλικίες από 17 μέχρι 23 ετών (1997-2004). Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών αυτών των ηλικιών έχουν διαγράψει διαδρομή από το παιδικό ποδόσφαιρο Grassroots, από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΚΟΠ και τις μικρές Εθνικές Ομάδες για να φτάσουν στον επαγγελματισμό.


Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η σταδιακή, αλλά σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και του αγωνιστικού χρόνου των Κύπριων ποδοσφαιριστών, αποτελεί δείγμα της σοβαρής δουλειάς που επιτελούν οι ακαδημίες καθώς και η οικονομική και αγωνιστική πολιτική αρκετών ομάδων που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα CYTA τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν περιθώρια αύξησης των πιο πάνω αριθμών, κάτι που είναι πιθανόν να δούμε να συμβαίνει τα επόμενα χρόνια.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα παρακολουθεί και θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που καταγράφονται με πρωταρχικό πάντα στόχο, την ανάπτυξη και την προστασία του αθλήματος του ποδοσφαίρου και την ανέλιξη των Κύπριων ποδοσφαιριστών, πάντα με τη συνεργασία των Σωματείων και των Ακαδημιών.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent