Φ. Βάκης: «Γιατί το πλάνο δημιουργίας Ευρωπαϊκής Super League βλάπτει το ποδόσφαιρο μας»

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023
Άρθρο του Γενικού Γραμματεία της ΚΟΠ Φοίβου Βάκη με θέμα τις αρνητικές συνέπειες ενδεχόμενης δημιουργίας Ευρωπαϊκής Super League στο ποδόσφαιρο μας.

«Μέρος της μαγείας του ποδοσφαίρου είναι ότι μπορείς να έρθεις από ένα ταπεινό σωματείο της κατώτερης κατηγορίας και να ανεβείς αγωνιστικά σε κορυφαίες διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Από τον Cristiano Ronaldo, ο οποίος αγωνιζόταν σε τοπική ομάδα στην ιδιαίτερη του πατρίδα, στην Funchal στην Μαδέρα, στον Virgil van Dijk ο οποίος μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στην Ολλανδία και ο οποίος αργότερα βοήθησε την Liverpool να κερδίσει στο Champions League, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα νεαρών ποδοσφαιριστών οι οποίοι προέρχονται από τα grassroots για να αγωνιστούν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μεγάλα όνειρα, χάρη στην επένδυση και την καλλιέργεια ταλέντων στις τοπικές Ακαδημίες και άλλες οργανωμένες δομές του ποδοσφαίρου.

Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού σε δράση: μια δομή πυραμίδας από το ερασιτεχνικό ως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που έχει τις ρίζες του σε ανοιχτές διοργανώσεις και στην αρχή της οικονομικής ανακατανομής.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η επιτυχία σε εγχώριες και εθνικές διοργανώσεις δημιουργεί άμεση στήριξη στο ποδόσφαιρο των grassroots και των νέων σε όλη την Ευρώπη. Εάν δεν υπήρχαν τα τουρνουά νέων που διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, δεν θα συνεχίζαμε να καλλιεργούμε αυτό που ήταν και σίγουρα αυτό που θα υπάρξει στο μέλλον, κάποιους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ποτέ αυτό το παιχνίδι.

Στα επόμενα δυο χρόνια, οι τελικές φάσεις των  πρωταθλημάτων Νέων και Παίδων  θα διοργανωθούν σε χώρες όπως η Κύπρος, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία.

Θέλουμε κάθε χώρα στην Ευρώπη να έχει την στιγμή της, οι άνθρωποι της να λάμπουν από περηφάνεια, όπως ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το τρόπαιο, με τους ώμους του ντυμένους με την σημαία της χώρας του. Το Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού δημιουργεί αυτές τις μαγικές στιγμές αθλητισμού και πολιτισμού που μοιράζονται από μικρούς και μεγάλους.

Ως η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, το βλέπουμε ως μια από τις σημαντικές αποστολές που έχουμε: να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού που μας ενώνει για δεκαετίες. Η αρχή μας είναι ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει για το γενικό καλό, φέρνοντας κοντά τους Ευρωπαίους, με κοινή συνισταμένη την αγάπη για το ποδόσφαιρο, μια αγάπη η οποία στηρίζεται στην αθλητική αξία.

Παρόλα τα πιο πάνω, στην Ευρώπη γίνονται τώρα προσπάθειες για να υπομονευτούν αυτές οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το όμορφο παιχνίδι μας. Καταλαβαίνουμε πως η αλλαγή και καινοτομία μπορούν να είναι θετικές δυνάμεις και όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το παιχνίδι αλλά μόνο με τρόπο που να προστατεύει την αξιοκρατία και την ανοιχτή πρόσβαση σε αυτό.

Όταν η αλλαγή βασίζεται σε λάθος κίνητρα, τότε απειλεί να καταστρέψει όλα αυτά που αγαπάμε τόσο πολύ: το ίδιο το σύστημα που έφερε επιτυχία, ισότητα και βιωσιμότητα στην ποδοσφαιρική οικογένεια της Ευρώπης.

Δεν πρέπει να δημιουργείται ένα σύστημα όπου μερικοί ισχυροί σύλλογοι, ενδιαφέρονται μόνο για την επιδίωξη του δικού τους κέρδους, δημιουργώντας ανταγωνισμό χωρίς ανοιχτή πρόσβαση και χωρίς να είναι βασισμένο στην αθλητική αξία και αλληλεγγύη.

Οι ημίκλειστες διοργανώσεις, όπως  προτείνει η Ευρωπαϊκή Super League, το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να διευρύνουν  το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των μη πλούσιων ομάδων στο ποδόσφαιρο.

Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει καταφέρει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών αρχών και οικονομικών πόρων και δομών. Αυτή η ισορροπία χρειάζεται συνεχής προσοχή και προσαρμογή. Το γνωρίζουμε και μέσω της UEFA διαβουλευόμαστε ευρέως για να είμαστε σίγουροι ότι προχωράμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να προχωρά προς τα πίσω κάτω από την πίεση από ένα μικρό γκρουπ ομάδων που παρακινούνται από το κέρδος και τα οικονομικά συμφέροντα.

Το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο είναι μια ευγενής ιδέα που κατοχυρώνεται από την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το μοντέλο αυτό αγκαλιάζει τόσα ποδοσφαιρικά επίπεδα, τόσα διαφορετικά μέλη και αθλήματα, από διοργανώσεις σε γήπεδα μικρών χωριών μέχρι και σε ελίτ διοργανώσεις μέσα σε μια ισορροπία που υπόκειται σε συχνή εξέταση και προσαρμογή και συνεχώς βελτιώνεται.            

Ο αντίπαλος του, από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο να εντοπιστεί: Είναι μερικοί σύλλογοι γεμάτοι από υπερκέρδη που απειλούν να καταστρέψουν το σύστημα, το οποίο χρησιμοποίησαν για να  ανθίσουν. Πρέπει να σταματήσουν. Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνει ακριβώς αυτό».
 

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent