Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών (25η αγωνιστική)

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024
Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ αναλύει και επεξηγεί φάσεις από τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR, της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR. 

Από κάθε αγωνιστική επιλέγονται κάποιες φάσεις που αφορούν περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Για την 25η αγωνιστική έχουν επιλεγεί οι ακόλουθες φάσεις: 

ΟΘΕΛΛΟΣ – ΠΑΦΟΣ 83ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Ελεύθερο Διαιτητή
Επεξήγηση: Αμυντικός ποδοσφαιριστής παίζει ξεκάθαρα την μπάλα μπροστά από αντίπαλο επιθετικό ποδοσφαιριστή. Στη συνέχεια η μπάλα δεν βρίσκεται σε απόσταση παιξίματος από τον επιθετικό, ο οποίος στην προσπάθεια του να παίξει την μπάλα έρχεται σε επαφή, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, με τον αντίπαλο αμυντικό. Σωστά ο VAR προτείνει επανεξέταση της φάσης, όπως επίσης σωστή και η απόφασή του Διαιτητή μετά από την επανεξέταση.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΑΠΟΛΛΩΝ 34ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Συνεχίζει τον αγώνα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης για πιθανή κόκκινη κάρτα – βίαιη διαγωγή
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Κόκκινη κάρτα και άμεσο ελεύθερο λάκτισμα
Επεξήγηση: Μετά από εκτέλεση κόρνερ, επιθετικός ποδοσφαιριστής λακτίζει αντίπαλο ποδοσφαιριστή εντός της επανορθωτικής περιοχής. Ο Διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το γεγονός, ο αγώνας συνεχίζεται και η ομάδα η οποία υπέπεσε στην παράβαση πετυχαίνει τέρμα. Ο VAR προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης. Ο Διαιτητής κάνει σωστή εκτίμηση της φάσης (βίαιη Διαγωγή – τιμωρητέα με κόκκινη κάρτα). Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR, σε περιπτώσεις κόκκινης κάρτας (εκτός της περίπτωσης στέρησης προφανής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος) μόνο το περιστατικό ελέγχεται από τον VAR και ως εκ τούτου σωστά ο Διαιτητής και ο VAR δεν έλαβαν υπόψη και δεν εξέτασαν την περίοδο μετά από το περιστατικό και πριν την σημείωση του τέρματος (APP). Σωστή η τελική απόφαση (τεχνικά και πειθαρχικά) για άμεσο ελεύθερο λάκτισμα και κόκκινη κάρτα.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ –ΑΠΟΛΛΩΝ 90+1 λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Επιβεβαίωση απόφασής του Διαιτητή
Επεξήγηση: Αμυντικός ποδοσφαιριστής μαρκάρει αντικανονικά αντίπαλο, από πίσω, εντός της επανορθωτικής περιοχής. Ο αμυντικός στην προσπάθειά του να παίξει την μπάλα στερεί από την αντίπαλη ομάδα μια προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος και ως εκ τούτου είναι σωστή η απόφαση του Διαιτητή να υποδείξει πέναλτι και να τιμωρήσει κίτρινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΑΠΟΛΛΩΝ 90+5 λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Συνεχίζει τον αγώνα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Κόκκινη κάρτα
Επεξήγηση: Πολύ σωστή απόφαση από τον VAR, ο οποίος προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης. Το σημείο επαφής ήταν πολύ ψηλά στο πόδι, με αποτέλεσμα ο αμυντικός να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου ποδοσφαιριστή. Σωστά τιμωρείται με κόκκινη κάρτα.
ΕΘΝΙΚΟΣ – ΟΜΟΝΟΙΑ 65ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Κίτρινη κάρτα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης για πιθανή κόκκινη κάρτα
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Παραμένει στην αρχική του απόφαση
Επεξήγηση: Ο Διαιτητής υποδεικνύει άμεσο ελεύθερο λάκτισμα και τιμωρεί τον ποδοσφαιριστή με κίτρινη κάρτα για στέρηση υποσχόμενης επίθεσης. Ο VAR προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης για πιθανή κόκκινη κάρτα - στέρηση προφανής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος. Ο Διαιτητής μετά από την επανεξέταση της φάσης σωστά παραμένει στην αρχική του απόφαση.
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ - ΔΟΞΑ 5ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή:
Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα και κόκκινη κάρτα
VAR: Επιβεβαίωση απόφασής του Διαιτητή
Επεξήγηση: Πολύ καλή εκτίμηση της φάσης από τον Διαιτητή, όταν ο τερματοφύλακας παίζει την μπάλα με το χέρι εκτός της επανορθωτικής περιοχής. Σωστά τιμωρείται με κόκκινη κάρτα για στέρηση προφανής ευκαιρίας επίτευξης τέρματος.
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΑΕΖ 88ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Συνεχίζει τον αγώνα
VAR: Επιβεβαίωση απόφασής του Διαιτητή
Επεξήγηση: Η μπάλα κτυπά σε χέρι αμυντικού ποδοσφαιριστή, το οποίο βρίσκεται σε φυσική θέση, κοντά στο σώμα του. Επίσης η μπάλα κτυπά στο χέρι μετά από εξοστρακισμό από το σώμα συμπαίχτη του. Πολύ σωστή η απόφαση από τον Διαιτητή και τον VAR να αφήσουν το παιχνίδι να συνεχιστεί.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent